عبارت MIS واژه مشهوري است كه براي نامگذاري مسجدسليمان ـ قديميترين اقليم نفتي ايران مورد استفاده واقع ميشده و تا امروز نيز اين كاربرد ادامه دارد. نام مسجدسليمان به علت طولاني بودن در مكاتبات و نامهنگاريهاي اداري به صورت مخفف و به اين شكل استفاده ميشد كما اينكه حتي واژگاني كوتاهتر از اين هم در مكاتبات شركت نفت معمولاً مخففسازي ميشد كه از جمله آنها ميتوان به عبارت AZ مخفف نام اهواز AHVAZ اشاره كرد.
اما اينكه چگونه عبارت Masjed suliman به صورت MIS مخفف شده و I وسط در بين دو حرف M حرف اول مسجد و S حرف اول سليمان به چه منظور به كار رفته نيازمند توضيح است.
در حقيقت حرف I در وسط واژه حرف آوانگاري و وصل كننده دو بخش اسم مسجدسليمان است
اما متأسفانه شباهت اين واژه با واژه ديگري به همين شكل اما اينبار مخفف
Management information system به معناي، “سيستم اطلاعات مديريت” كه از واژگان تخصصي و كاربردي در علم مديريت ميباشد باعث شده تا اين شبهه بوجود آيد كه MIS به اين معناست در حالي كه چنين نيست!
زمينه اين اشتباه بدين صورت فراهم شد كه با توجه به تمركز تاريخي فعاليتهاي صنعت نفت در مسجدسليمان، تصور گرديد كه اين مركزيت شايد ارتباطي با مديريت متمركز صنعت نفت و متعاقباً منعكس كننده يكي از سيستمهاي مديريت در اين زمينه يعني سيستم اطلاعات مديريت باشد !
اين بدعت حتي تا بدانجا پيش رفت كه در برخي كتابهاي منتشر شده پيرامون نفت و مسجدسليمان نيز منتشر گرديد و پر واضح است كه اين اشتباه سهوي از تشابه اين دو واژه بوده و البته در صورت تحقيق قابل پيشگيري بود !
جهت مستند بودن و ارائه مدرك براي عدم هم معنا بودن دو واژه MIS يكي به معناي سيستم اطلاعات مديريت و ديگري مخفف نام مسجدسليمان سه سند معتبر و دقيق قابل ارائه ميباشد :
سند اول : پلاكت نصب شده بر شير دهانه چاه F7 كه اكنون در محل ورودي ساختمان مركزي شركت نفت انگليس (بريتانيك هاوس) در لندن به نمايش عموم گذاشته شده و تصوير آن در صفحه 93 كتاب رئيس نفت تأليف ارزشمند علي يعقوبينژاد چاپ گرديده است. با دقت در اين پلاكت در سطح اول آن مشاهده ميكنيم كه حك شده است: Masjad – I – Sulaiman
و اين امر مؤيد گفته ماست كه حرف I حرف اتصال بين دو واژه «مسجد» و «سليمان» ميباشد و مخففسازي MIS نيز از اين عبارت صورت پذيرفته است. (1)
سند دوم : نقشه مربوط به خاورميانه در سال 1901 ميلادي است كه در كتاب تاريخ جهاني نفت (جلد اول) نوشته دانيل يرگين ترجمه غلامحسين صالحيار / صفحه 267 چاپ گرديده است. در اين نقشه كه به زبان انگليسي نشانهگذاري شده است نيز مشاهده ميكنيم كه مسجدسليمان با عنوان
Masjad – I – Sulaiman قيد گرديده و در اين سند از واژه سيستم اطلاعات مديريت و مشابه آن خبري نيست(2)
سند سوم : سند سوم قابل ارائه برگههاي حقوقي مربوط به ژوئن 1950 ميلادي است كه شركت نفت ايران و انگليس براي كاركنان صادر مينموده است و نمونه مذكور را در كتاب مسجدسليمان نيم قرن چپاول صفحه 214 ميتوانيم ببينيم. در بالاي اين برگ حقوقي نيز عنوان Masjad – I – Sulaiman ذكر گرديده و مشخص مينمايد كه كاربرد حرف I چه بوده است. (3)
البته استعمال حرف I در بين اسامي دو بخشي مختص نام مسجدسليمان نبوده و حتي در جاهاي ديگر نيز به كار رفته است. كما اينكه در همان نقشه پيش گفته از كتاب تاريخ جهاني نفت نيز ميبينيم كه واژه «ميدان نفتون» به شكل Maidan – I – Nafton آمده است.
با استناد به اين اسناد و مدارك مطمئناً جاي شك و شبههاي در خصوص معناي واژه مورد بحث باقي نميماند كه MIS مخفف نام مسجدسليمان است و هر كاربرد ديگري براي آن در خصوص مسجدسليمان نميتواند صحيح باشد
منابع:
1- علي يعقوبي نژاد : رئيس نفت/ انتشارات يادواره كتاب / صفحه 93
2- دانيل يرگين : تاريخ جهاني نفت / جلد يك / ترجمه غلامحسين صالحيار / انتشارات اطلاعات/ صفحه267
3- مسجدسليمان نيم قرن چپاول/ تاليف نگارنده / انتشارات آرويج/ صفحه 214
پستی مرتبط با موضوع وجود ندارد
5 پاسخ
I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you aren’t already
😉 Cheers!
Hi there Dear, are you in fact visiting this web site on a regular basis,
if so after that you will without doubt get pleasant experience.
We absolutely love your blog and find most of
your post’s to be just what I’m looking for.
Do you offer guest writers to write content for you personally?
I wouldn’t mind writing a post or elaborating on some of the subjects you write with regards to here.
Again, awesome blog!
ok
I read this piece of writing completely concerning the comparison of
most up-to-date and previous technologies,
it’s awesome article.